CHECKLISTA : KÖKET

Pastasleven, stekpannan, nappflaskan och skärbrädan. Helt vanliga och självklara tillbehör i de flesta barnfamiljers kök. Men många av dem innehåller giftiga ämnen. Framförallt bör inte gravida och barn få i sig dessa. Utredningar visar att gifterna kan ha samband med många av dagens vanligaste sjukdomar.

Kemikalier tar lite olika vägar in i våra hem. Men det mesta köper vi faktiskt helt frivilligt. Även det vi har i våra kök. Kemikalierna tillsätts för att ge plasten alla dess olika egenskaper så att den blir hård – som en stekspade, reptålig – som en skärbräda, mjuk – som en haklapp. Problemet är att en hel del av kemikalierna sedan långsamt läcker ur plasten, speciellt när den blir varm.

Så om man väljer att ha kvar plasten i köket så är det viktigt att undvika att värma maten på plasttallrikar och i plastmatlådor, inte värma plastförpackningar, och inte heller värma eller ha varm dryck i barnens plastflaskor. Med hjälp av Darling Ecos checklista här bredvid kan du göra stor skillnad i köket för din och ditt barns hälsa!

  • Byt ut barnens matservis i plast mot rostfritt stål eller porslin.
  • Byt ut teflonpannor och non-stick till gjutjärn eller rostfritt stål.
  • Använd nappflaska i glas eller rostfritt stål.
  • Haklapp i GOTS certifierad bomull eller frotté med eller utan vaxad yta.
  • Välj bort kaffebryggare i plast mot rostfri bryggare eller glas + porslin.
  • Välj matlåda i rostfritt stål eller glas.
  • Byt ut köksredskap i plast mot trä eller rostfritt stål.
  • Använd durkslag av rostfritt stål eller porslin.
  • Köp stavmixer i rostfritt stål.
  • Välj skål (till fat) eller fat (till skål) för överbliven mat i kylen.
  • Använd plåtburkar och glasburkar till att frysa in mat i.
  • Välj dricksflaska i rostfritt stål.
  • Köp ekologiskt diskmedel och prova diskborste i trä.
  • Undvik att äta mat från konservburkar av metall. Välj tetra istället.