Med anledning av situationen som råder och Folkhälsomyndighetens rekommendationer om handhygien
känns det viktigt att reda ut begreppen kring användandet av fast ekotvål när händer tvättas
mer än vanligt och är extra utsatta under hösten. Vi haffade Anna Stenegärd, grundare och tvålmakare på Tvåla & Tvaga i Göteborg och ställde några frågor.
– Hur många gånger har du tvättat händerna idag?
Säkert 20! Dels för att tvätta bort virus men också för att jag älskar lödder.
– Kan du beskriva dina händer?
De ser ut som helt vanliga välmående händer!
– Hur går du till väga?
Jag alternerar mellan många olika fasta tvålar. I tvålmakeriet ligger just nu en Magnifik, en av mina egna och hemma har jag 5 st olika på gång. Väljer alltid tvål på känslan. Jag försöker att inte glömma handloven och naglarna så gnuggar på där också!
– Flera föräldrar har hört av sig då barnen fått så torra händer av allt tvättande med flytande tvål och handsprit så huden har spruckit och börjat blöda – hur återställer man balansen?
Ja hu! Har det gått så långt som sprickor och kanske eksem gäller det att absolut undvika starka rengöringsämnen, vilket såklart kan vara svårt i skolan. Men se då till att återfetta händerna hemma, smörj med Sheasmör, kakaosmör eller något annat skyddande fett på morgon så finns en liten barriär. Se till att få såren att läka, det är ju en öppen port för virus och bakterier annars. Sedan tänk på att tvätta är bättre än att sprita, både för huden och för virus och bakterier.
– Varför får man torra händer egentligen?
Efter rengöring för att det du rengjort med är för rengörande och innehåller uttorkande ämnen. Du tvättar alltså bort hudens egna fett och tillför inget nytt.
Efter sprit blir du torr för att alkohol, speciellt så koncentrerad, torkar ut. Endel alkogeler är ”berikade” med glycerin som binder fukt till huden men var det glycerinet har för ursprung deklareras inte.
– Vad rekommenderar du att man använder till barn (som dessutom har extra känslig hy) nu i Coronavirus tider då man ska vara extra noga med hygienen?
En fast tvål som är eko och hantverksmässigt tillverkad. Fasta tvålar har naturligt lite högre pHvärde som lättare löser upp virusets cellmembran, dessutom slipper du konserveringsmedel. Gärna en extra fet, alla naturtvålar är ju alltid naturligt feta men sedan finns det riktigt riktigt feta tvålar. Jag rekommenderar alltid min egen Prima Oliv med Sheasmör. Den är superåterfuktande och du och ditt ban kan använda den hur mycket som helst utan att det stör huden.
– Största missen?
Att folk inte tvättar sig med rädsla att bli för torra av tvål och vatten och istället spritar. Det finns en myt om att tvål torkar ut, och det gör den OM du väljer en dålig tvål. Med en bra kan du tvätta dig hur mycket som helst för att undvika smittspridning. Så största missen, att välja dålig tvål.
– Vad tänker du om konventionell flytande tvål?
Jag kallar det inte ens tvål. Allra allra oftast är dessa produkter ett diskmedel(en SLS-tensid) som inte har något med det jag som tvålmakare definierar som tvål. I min värld är alltid tvål tillverkad på förtvålade oljor. En sådan rengöringsprodukt kan aldrig torka ut eller skada hud eller miljö.
Radikalt kanske men jag tycker att du lika gärna kan köpa diskmedel som en konventionell flytande ”tvål”. Svårt att veta om en tvål är bra eller ej? Fråga oss!
– Och handsprit?
En bra grej när du är på språng. Efter att du tagit på saker i kollektivtrafiken och ska fika efter är det perfekt att sprita lite för att ta död på endel.
– Varför ska man välja fast ekotvål?
För att det är det som är äkta tvål. Den torkar aldrig ut, skadar aldrig vår miljö och kommer skänka dig så mycket vardagslyx. I smittor är den bäst eftersom att den har högre PHvärde som löser upp och förgör virus. Det gäller all fast tvål, men med den ekologiska blir du dessutom inte torr. Sedan älskar jag hantverket bakom och vi som små enskilda tvålmakare lägger verkligen ner passion och kunskap i vårat skapande så du kan lita på att våra tvålar är bra.
– Nu tänker de flesta blää blanda baciller när man är flera som använder samma hårdtvål. Hur är det med det ?
Helt fel. På en välskött tvål kan inget växa eller gro. Med välskött menar jag att den får luftas och torka mellan användningarna. Ett tips är att använda loofahtvålfat som absorberar upp överblivet vatten.
Tack Anna!