fbpx

Vägen till att fylla vår butik och våra startpaket med ekologiska och giftfria produkter har gått via ett stort antal aktörer. Myndigheter, organisationer, politiker, forskare och experter har kontaktats för att få en så tydlig bild av respektive ämnesområde som möjligt. Researcharbetet har inneburit ett stort och tidskrävande engagemang under lång tid. På vägen har vi knutit till oss kloka, etablerade och engagerade experter samt företag med inriktningar som delar vår ekologiska och giftfria vision för gravida och barn. Våra vänner har gjort det möjligt för oss att utvecklas och lära oss mer om ett specifikt område, vilket gör att vi utifrån våra krav stolt kan erbjuda de allra bästa ekologiska och giftfria produkterna! Välkomna att lära känna våra vänner!

 

 

FUSKET PÅ EKOHYLLANFacebook-cover-agnes3
Vi hittade den bästa – Carina Lagerstedt Nilsson, rekommenderad av en forskare vi samarbetar med. Carina har granskat ekoindustrin för hudvårdsprodukter sedan 2005 och driver den informativa hemsidan ”Fusket på Ekohyllan”. Utan Carina Lagerstedt Nilsson hade Darling Ecos paket för gravida, bebisar och barn varit tomma på hygienprodukter. Tack vare hennes expertkompetens har vi kunnat göra ett urval av hälsosamma hud och hårvårdsprodukter. Vi tog oss igenom djungeln av produkter på marknaden. Presenterade de vi tyckte höll måttet och Carina återkom med grundlig information om varför de inte klarade kravet på ekologiskt eller naturligt innehåll. Att ta fram giftfria och ekologiska hud och hårvårdsalternativ för gravida och barn, som inte innehöll några problematiska ämnen visade sig vara svårare än vad vi trott. Trots vår långa erfarenhet och gedigna kunskap om ämnet stötte vi på problem. Det räckte inte att välja ut produkter med texten ”ekologisk”på. De visade sig innehålla mängder med syntetiska kemikalier ändå. För Carina var inte detta ett problem, hon genomskådade produkterna direkt. Det räckte heller inte att gå igenom ”ekologiska produkter på ekohyllan” med få ingredienser, till synes naturliga och ofarliga. Vi föreslog produkter och Carina förklarade i detalj hur de exempelvis var utvunna med hjälp av syntetiska kemikalier eller påverkade av sådana i tillverkningsprocessen på ett eller annat sätt. Ingredienser som i text marknadsfördes som ekologiska visade sig inte alls vara i närheten av ekologiska efter granskning av hela tillverkningskedjan. Det räckte heller inte att lita på företag som specialiserade sig på ekologisk hudvård och förespråkande fördelarna med ”naturligt och rent”.  Förvånansvärt många av dessa varumärken gömde sig bakom termen ”ekologisk” trots att innehållet även här till stor del bestod av syntetiska kemikalier i olika former. Inget nytt för Carina men en stor besvikelse för oss. Vi fortsatte. Lärde oss vad vi skulle titta efter av Carina. Produkter valdes ut, Carina granskade dem, företag kontaktades och analysen tog fart. Varenda liten procent av innehållet på produktförslagen vi skickade över granskades av Carina. Hon stack ut hakan och ställde alla obekväma frågor till producenterna och gav sig inte förrän det stod klart att produkten var 100% ekologisk eller naturligt framställd. Fanns minsta lilla frågetecken om ingrediens så valdes den bort och researchen fortsatte. Carina godkände och produktprover strömmade in, testades av oss och på våra barn, placerades hos olika testfamiljer och utvärderades. Efter återkopplingen från testfamiljerna tog vi utvärderingen vidare till företaget och bad om de justeringar som vi ansåg lämpliga. Vilken seger när de genomförde våra krav! Lycka! På detta sätt hittade vi tillsammans guldkornen inom ekologisk och giftfri kroppsvård i Sverige och fortsätter hitta guldkornen – för arbetet fortsätter!

 

BY LELOUlogo
Är företaget som gör unika närproducerade kläder för små barn. Självklart ekologiska och giftfria. Alla material är noga granskade och genomtänkta. Tillverkningsprocessen är en egen viktig punkt och Ida, som driver By Lelou har till och med tagit fram ett eget Lelou Eco TM tyg för att värna om miljön och barnen. Fantastiskt, tycker vi. Därför beställer vi både våra tvättlappar och dregglisar från By Lelou. Ganska tidigt i samarbetet insåg vi att vi ville ta fram egna produkter på Darling Eco. Vi var inte nöjda med utbudet på haklappar på marknaden och behövde en partner in crime. Frågan ställdes till Ida och – hon sade ja! I och med samarbetet med By Lelou öppnades en värld av kunskap inom den ekologiska textilindustrin och dess tillverkningsmetoder. Under ett års tid arbetade vi med att ta fram den bästa kombinationen av form och funktion i certifierade ekologiska och giftfria material. Vi ritade en modell för bebis och en för barn, By Lelou sydde upp, vi provade funktion och passform på barn i olika åldrar. Rättade till, provade igen. Gjorde om, ändrade form, bytte tyg och provade igen. Bytte tyg igen. Provade. Till slut stämde allt och vi var i mål! Tack vare By Lelou kan Darling Eco erbjuda helt ekologiska och giftfria haklappar till Sveriges bebisar och barn! Varje haklapp unikt i sitt slag. Nu har det blivit både haklappar för bebisar och barn, amningsinlägg för ammande mammor samt tvättpåsar för tvättnötter som Ida syr för hand för Darling Eco i ateljén i Göteborg.

 

MALIN I RATAN60767-5f1f4e03d24640038fe18e89dce8d60b
Tack vare Malin i Ratan har Darling Eco haft möjligheten att utveckla en schampotvål utefter våra kriterier och önskemål.
Vi fick upp ögonen för Malin i Ratans tvålar efter att vi konstaterat att flytande schampo inte är ett alternativ för våra paket,
då innehållet varken är ekologiskt eller giftfritt. Istället inriktade vi researchen på att erbjuda våra gravida en riktigt bra schampotvål med samma funktion som flytande schampo – utan skadliga ämnen. Eftersom det var viktigt för oss att finna fram till en tvål med fördelaktiga egenskaper för gravida så erbjöd Malin oss att prova ett urval av hennes schampotvålar. Vi provade dem en efter en och gav feedback till Malin. Vi sökte en schampotvål som gör håret luftigt och fräscht utan att tynga ner, som rengör och vårdar utan syntetiska kemikalier och som bibehåller hårstråets naturliga sammansättning utan att torka ut hårbotten. Ingredienserna skulle passa vår målgrupp som ofta är känslig för starka dofter. Till slut kom vi fram till vilken tvålsort vi ville satsa på men fortfarande var vi inte helt nöjda. För att komma närmare våra önskemål föreslog Malin att justera ingredienserna i innehållet och skicka en test igen. Resultatet blev Rasul & Ringblomma som du hittar i Darling Mamma. En fröjd för ögat, luktsinnet och framförallt för håret!

 

TIGERFLICKA OF SWEDENTigerflicka_logo
Tigerflicka är märket som tänker minimalism, ju färre ingredienser och ju fler användningsområden desto bättre. Varje ekologisk råvara har sin specifika funktion i Tigerflickas produktsortiment med kravet att vara vetenskapligt dokumenterad. Cecilia som driver Tigerflicka tar fram hudvårdsprodukter för gravida, bebisar och barn. Vi behöver inte skriva så mycket mer för att ni ska förstå att detta koncept passade Darling Eco som handen i handsken. Men – som alltid ville vi prova produkterna och låta testfamiljer prova också. Så vi inledde ett samarbete där vi tillsammans med våra testfamiljer utvärderade de aktuella produkterna. Synpunkterna på produkterna förmedlade vi och fick till vår stora glädje tillbaka produkter justerade efter våra önskemål. Ni hittar Tigerflickas produkter i Darling Mamma, Darling Bebis samt i Darling Barn. Tigerflicka vidgar vyerna och utvecklar både cerat och tvål, vilka Darling Eco för närvarande har nöjet att prova och utvärdera. Vi väntar med spänning på Tigerflickas nästa steg!