fbpx

Vi gör det enkelt för dig att ge ditt barn en hälsosam start i livet oavsett om det är i magen, om det är nyfött eller några år gammalt. Det är aldrig försent att ta steget mot ett hälsosammare liv! Av egen erfarenhet vet vi hur kunskapskrävande och tidsödande det är att som småbarnsförälder hitta produkter man kan känna sig trygg med. Att vara uppdaterad på vilka ämnen som är problematiska och vilka produkter som bör undvikas är både svårt och kräver en hel del engagemang. Därför vill vi dela med oss av vår kunskap och erfarenhet om kemikalier i gravidas och barns närhet. För det är viktigt. Jätteviktigt. Utifrån ett gediget förarbete som du kan läsa om nedan har vi samlat våra favoritprodukter i tre olika paket så att du enkelt kan komma igång!

 

Varför ekologiska & giftfria produktpaket?

Som gravid eller blivande förälder är det inte lätt att veta hur man ska välja i djungeln av produkter för gravida, bebisar och barn. Det är heller inte lätt att känna till hur känsligt fostret i magen eller det lilla barnet är för yttre påverkan. Vi fångar upp en del från mödravårdscentralen och barnavårdscentralen och läser oss till en del från internet. Vi dras med i butikernas reklamkampanjer. För varför skulle vi inte? Föräldrar har ju köpt hygienprodukter, leksaker och annat till sina barn i affärer, på apotek och i den lokala livsmedelsaffären i alla år.

Faktum är att det döljer sig en hel del problematiska kemikalier i just dessa varor som vi ser som självklara för oss själva och våra barn. Kemikalier som inte hör hemma varken i en nyfödds kropp, en 2 årings kropp eller i en 7 årings kropp. Egentligen inte i någons kropp.

För i dessa kemikalier har forskarna konstaterat ämnen som kan kopplas samman med inlärningssvårigheter, tillväxtstörningar, cancer, fetma, infertilitet, pubertetsstörningar, diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. Foster och barn är extra utsatta bland annat för att deras kroppar inte är färdigutvecklade och därmed mer känsliga. Vissa skeden i fosterutvecklingen är känsligare än andra och forskare rekommenderar gravida att vara återhållsamma med kemikalier i hud och hårvårdsprodukter, hårfärg, smink och annat under hela graviditeten.

Okej, men vad ska jag använda istället, tänker du.

Det har vi svaret på. För att hjälpa blivande föräldrar (och egentligen alla som värnar om barns hälsa) att göra hälsosamma val så har Darling Eco tagit fram tre paketlösningar;

  • ”Darling Mamma” – för blivande gravida, gravida och nyblivna mammor
  • ”Darling Bebis” –  för nyfödda upp till 1 år
  • ”Darling Barn” –  för barn mellan 1-3 år

Paketen innehåller produkter som de allra flesta använder för hud och hårvård, vid amning, omvårdnad av barn samt sist men inte minst för mat, bad, lek- och sömnsituationen. Flera av våra produkter hittar du inte i vanliga butiker då de är handplockade favoriter från olika tillverkare både i Sverige men även runt om i världen. Du kan läsa mer om produkterna i paketinnehållen under ”Innehållet i våra paket” och ta reda på varför de fick en unik plats i våra paket. Självklart kan du beställa produkterna styckvis!

 

Hur gick det till när vi tog fram våra ekologiska & giftfria produktpaket?

Vi började arbetet med att utforma en enkät för en marknadsundersökning för gravida och småbarnsföräldrar i Sverige. Vi ville veta hur intresserade ni var av att veta mer om kemikalier i gravidas och barns närhet och vad ni ville önskade fylla era paket med. De 600 svaren vi fick in var över förväntan! Vilket intresse! Nu blev vi ännu mer peppade att fortsätta. Vi prickade av alla förslag på paketinnehåll från er och valde de produktkategorier som flest av er ville ha. Sedan började detektivarbetet.

Vi hittade den bästa att hjälpa oss – Carina Lagerstedt Nilsson, rekommenderad av en forskare vi samarbetar med. Carina har granskat ekoindustrin för hudvårdsprodukter sedan 2005 och driver den informativa hemsidan ”Fusket på Ekohyllan”. Utan Carina Lagerstedt Nilsson hade Darling Ecos paket för gravida, bebisar och barn varit tomma på hygienprodukter. Tack vare hennes expertkompetens har vi kunnat göra ett urval av hälsosamma hud och hårvårdsprodukter. Vi tog oss igenom djungeln av produkter på marknaden. Presenterade de vi tyckte höll måttet och Carina återkom med grundlig information om varför de inte klarade kravet på ekologiskt eller naturligt innehåll. Att ta fram giftfria och ekologiska hud och hårvårdsalternativ för gravida och barn, som inte innehöll några problematiska ämnen visade sig vara svårare än vad vi trott. Trots vår långa erfarenhet och gedigna kunskap om ämnet stötte vi på problem. Det räckte inte att välja ut produkter med texten ”Ekologisk”på. De visade sig innehålla mängder med syntetiska kemikalier ändå. För Carina var inte detta ett problem, hon genomskådade produkterna direkt. Det räckte heller inte att gå igenom ”ekologiska produkter på ekohyllan” med få ingredienser, till synes naturliga och ofarliga. Vi föreslog produkter och Carina förklarade i detalj hur de exempelvis var utvunna med hjälp av syntetiska kemikalier eller påverkade av sådana i tillverkningsprocessen på ett eller annat sätt. Ingredienser som i text marknadsfördes som ekologiska visade sig inte alls vara i närheten av ekologiska efter granskning av hela tillverkningskedjan. Det räckte heller inte att lita på företag som specialiserade sig på ekologisk hudvård och förespråkande fördelarna med ”naturligt och rent”.  Förvånansvärt många av dessa varumärken gömde sig bakom termen ”ekologisk” då innehållet även här till stor del bestod av syntetiska kemikalier i olika former. Inget nytt för Carina men en stor besvikelse för oss. Vi fortsatte. Lärde oss vad vi skulle titta efter av Carina. Produkter valdes ut, Carina granskade dem, företag kontaktades och analysen tog fart. Varenda liten procent av innehållet på produktförslagen vi skickade över granskades av Carina. Hon stack ut hakan och ställde alla obekväma frågor till producenterna och gav sig inte förrän det stod klart att produkten var 100% ekologisk eller naturligt framställd. Fanns minsta lilla frågetecken om ingrediens så valdes den bort och researchen fortsatte. Carina godkände och produktprover strömmade in, testades av oss och på våra barn, placerades hos olika testfamiljer och utvärderades. Efter återkopplingen från testfamiljerna tog vi utvärderingen vidare till företaget och bad om de justeringar som vi ansåg lämpliga. Vilken seger när de genomförde våra krav! Lycka! På detta sätt hittade vi tillsammans guldkornen inom ekologisk och giftfri kroppsvård Sverige. Och arbetet fortlöper!

På liknande sätt har vi jobbat oss fram med våra andra produktkategorier, textila produkter exempelvis. I de fall vi inte hittade en specifik produkt som vi var nöjda med så tog vi fram en egen lösning i nära samarbete med en kunnig och erfaren partner. Framtagningen av haklapparna till Darling Bebis och Darling Barn med By Lelou är ett perfekt exempel på detta. Läs gärna mer om vårt samarbete under ”Våra Vänner”.

Med vissa andra härliga företag har vi inlett långsiktiga samarbeten där Darling Eco fått testa och utveckla en specifik produkt tills att den stämt överens med våra önskemål. Framtagningen av schampotvålen Rasul/Ringblomma från Malin i Ratan är ett sådant exempel. Den hittar du i Darling Mamma paketet. Läs gärna mer om samarbetet med Malin i Ratan under ”Våra Vänner”.

Vissa produkter fastnade vi lite extra för. Ibland visade det sig att de innehöll en ovälkommen ingrediens. Då ställde vi frågan till företaget om den gick att byta ut och berättade varför. Det visade sig vara ett bra sätt att lösa problemet!

Så en dag var det klart! Alla produkter var på plats – lyckan var total! Vi hoppas du också kommer tycka om dem!